Tetris netissä

Tetris on yksi vanhimpia pelejä joka on kaikille tuttu. Pelin teki alun perin 1984 neuvostoliittolainen Aleksei Pažitnov, joka ei netonnut pelillä kopeekkaakaan, koska siihen aikaan Neuvostoliitossa ei noudatettu länsimaisia tekijänoikeussäännöksiä.

Tetris käännettiin nopeasti PC:lle ja jonkun vuoden jälkeen se ilmestyi Nintendon Gameboy käsikonsolille: se tuli kylkiäisenä konsolin kanssa, joten kaikki tuota harmaata brikkaa käpälöineet varmasti muistavat pelin. Vieläkin piipittävä versio ’Kalinka’-kappaleesta soi korvissa, jos peliä muistelee.

Tetriksessä kapealla kentällä alaspäin putoavat erimuotoiset palikat piti sovittaa yhteen, ja jos riville ei jää tyhjää, rivi katoaa. Pelin innoittamana tehtiin myös paljon kopioita, jopa pornoaiheinen Tetris; yleisemmin saman tyyppisellä abstraktilla kentällä pitää esimerkiksi sovittaa yhteen samanvärisiä kuutioita.

Yksi tällainen peli on Cutey Cubes, jossa pitää koota neljä samanväristä kuutiota linjaan. Pelin muoto ja se miten putoavia nappuloita ohjataan nuolinäppäimillä on suoraan Tetriksestä, vaikka palikat ovatkin erilaisia. Sitä ja useampaa versiota klassista Tetristäkin voi pelata esimerkiksi Gameli-fi pelisivustolla, kuten monta muutakin samantyyppistä älypeliä.