GTA V – RockStar Gamesin kliimaksi

Uusin GTA V on väittelemättä viime vuoden paras peli, jonka suosio tulee kestämään kauemmin kuin Urho Kekkosen hallintoaika. Syy tähän on yksinkertainen: GTA-pelien jatkuva kehitys vuosien varrella on tuottanut hurjaa tulosta ja tästä todisteena on mielettömän pelisarjan viimeisin osa.

Avoimen pelimaailman pelinä GTA on pelimaailman uranuurtaja. Vuonna 1997 ilmestynyt ensimmäinen Grand Theft Auto muistetaan ensimmäisenä pelinä, jossa tarkoitus oli suorittaa usein väkivaltaisia tehtäviä. Kukkahattutätien mukaan peli kannusti nuoria pelaajia väkivaltaiseen käytökseen ja tästä syystä RockStar asetti pelille 18 vuoden ikärajan.

Kaksi vuotta myöhemmin GTA sai kaksi lisäosaa, nimiltään London 1969 ja London 1961. Vasta vuonna 2001 julkaistu GTA III nosti pelisarjan kuitenkin legendojen joukkoon. Peliä ei enää pelattu ylhäältä kuvatusta perspektiivistä, vaan kolmannesta persoonasta hahmon takaa. Seuraavien vuosien aikana GTA julkaisi monia lisäosia ja myös GTA IV, Vice City ja San Andreas keräsivät yleisön suosion puolelleen.

Ei siis ihme, että uusin GTA V oli pitkään odotettu versio. Ja pitkä odotus palkittiin vuoden 2013 lopulla, jolloin tämä massiivinen pelikokemus julkaistiin: entistä laajempi avoin maailma ja useat yhdistyvät pelijuonet antoivat yksinpelaamiselle täysin uuden käsitteen. GTA V tullaan muistamaan tulevaisuudessa myös online-muodostaan, jonka suosio ylitti kaikki odotukset. Myös YouTube-kanavilla on tuhansia (ellei miljoonia) pätkiä pelaajista suorittamassa mitä kummallisimpia tehtäviä yksin tai porukassa.