Elektronisen kilpapelaamisen parhaat joukkueet
Miljoonat, ellei miljardit ihmiset tunnistavat Real Madridin ja Barcelonan kaltaiset joukkueet ja niiden tähtipelaajat. Eikä ihme, sillä jalkapallo on joukkuelajeista ehdottomasti maailman suosituin. Mutta kuinka moni tunnistaa esimerkiksi Ninjas in Pyjamasin tai PokerStars-joukkueiden pelaajat? Kyseessä ei ole yhtä suositut lajit kuin jalkapallo, vaan kasvavista e-pelaamisen joukkueista, joiden markkina-arvo on eksponentiaalisessa nousussa. Erityisesti pokerinpelaamisen ammattilaisten nimiä käytetään jo tunnettujen brändien markkinoinnissa. Mutta miltä näyttävät elektronisen kilpapelaamisen joukkueet käytännössä?
Aloitetaan vähemmän tunnetusta e-pelaamisesta. Ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS) ja erilaiset strategiset ja online-pohjaiset moninpelit dominoivat elektronisen kilpapelaamisen eli e-pelaamisen genreä. Counter-Strike, Quake, Warcraft, DotA 2 ja Starcraft 2 ovat suosituimpia kilpapelejä, joita pelaa ympäri maailmaa miljoonia ihmisiä. Pelaajat kilpailevat keskenään tai joukkueittain erilaisissa turnauksissa, joiden voittorahat voivat kohota jopa satoihin tuhansiin dollareihin. Mikä mielenkiintoisinta, tunnetut yritykset sponsoroivat parhaita pelaajia ja joukkueita sekä laitteilla että suoraan rahalla. Erityisesti Etelä-Koreassa e-pelaamisen ammattilaisia kohdellaan julkimoina. Luonnollisesti yrityksien intressinä on sijoittaa resursseja e-pelaajiin, joiden kautta voidaan tavoittaa eri kuluttajasegmenttejä mainostusmielessä.
E-pelaamisen parhaiten ansainnut henkilö on amerikkalainen Fatal1ty eli Johnathan Wendel, jonka peliansiot nousevat lähelle puolta miljoonaa dollaria. Ja kuten kauttaaltaan kaupallistetussa Yhdysvalloissa on tapana, Wendelin nimi komeilee mm. kuulokkeissa, hiirissä, virvoitusjuomissa ja muissa ”peliruokatuotteissa”.
E-pelaamista harrastetaan myös joukkueittain. Esimerkiksi legendaarista Counter-Strikeä tahkotaan globaalisti kilpaturnauksissa nimenomaan joukkuepelinä. Tunnetuimman joukkueen tittelin vie kotiin Ninjas in Pyjamas eli NiP. Jo vuodesta 2000 lähtien toiminut joukkue pelaa pääosin Counter-Strikea ja sitä pidetään epävirallisesti lajin parhaana maailmassa. Joukkueessa on viisi vakiopelaajaa, mutta ryhmässä saattaa pelata ajoittain muitakin pelaajia. On mielenkiintoista huomata, kuinka NiP rekrytoi parhaat pelaajat samalla tavalla kuin esimerkiksi Real Madrid tai Barcelona: ainoastaan parhaat pelaajat voivat päästä osaksi tätä joukkuetta antamalla näyttöjä lukuisissa turnauksissa. Viiden hengen porukkaan ei toki haluta päästää mukaan heikkoja pelaajia hidastamaan matkaa kohti menestystä.
Sosiaalinen kanssakäyminen e-pelaamisen saralla on erilainen kuin muissa urheilulajeissa, sillä pelaajat eivät välttämättä edes näe toisiaan. Nettiturnauksen osanottajat voivat istua kukin oman tietokoneen takana ympäri maailmaa ilman tarvetta kokoontua yhteen paikkaan. Tämä muuttaa lajin luonnetta huomattavasti.
Pokerimaailmasta tunnetuin esimerkki on varmastikin tähtiä täynnä oleva joukkue, Team PokerStars. Esimerkiksi kuuden WSOP-voittorannekkeen voittaja Daniel Negreanun ja legendaarinen Barry Greenstein ovat molemmat osa varsin kattavaa PokerStars Pro -joukkuetta. PokerStars käytännössä sponsoroi tiettyjä pelaajia erilaisissa turnauksissa, joiden avulla katsojat huomaavat PokerStars-sivuston mainokset. PokerStars on eittämättä paras paikka päästä pelaamaan pokeria verkossa, mistä kertoo myös yli 50 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa. World Series of Poker (WSOP) -turnauksia voit seurata myös Suomen televisiossa ja mikä parasta, satelliittiturnausten kautta jokainen meistä voi voittaa paikan Las Vegasin WSOP-pääturnaukseen.
Nettipokerin pelaaminen ei eroa elektronisesta pelaamisesta online-turnausten suhteen, sillä turnauksia pelataan etänä ympäri maailmaa. Isoissa turnauksissa pelaajat kokoontuvat kuitenkin aina saman katon alle pelaamaan suurimmista voittorahoista.
Elektronisessa urheilussa ja pokerinpelaamisessa on luonnollisesti omat sääntönsä joukkueittain. Esimerkiksi NiP erotti kaksi erittäin hyvää Counter-Strike-pelaajaansa näiden pelattua eräässä turnauksessa humalassa – NiP ei halunnut riskeerata omaa ammattimaista imagoa näiden pelaajien kanssa. Toisaalta hyvin todennäköisesti myös NiP:n sponsoreilla oli myös sanansa päätöksessä.
IT-vallankumouksen avittamana niin e-pelaaminen kuin pokerinpelaaminenkin tulevat kasvattamaan suosiotaan. Ironisesti myös Suomen työttömyystilanne ”kannustaa” ihmisiä ottamaan riskejä ylimääräisten tienestien hankkimiseksi. Joka tapauksessa erityisesti nettipokerin pelaamisen suosio jatkaa eksponentiaalista kasvuaan, johtuen massakulttuurin vaikutteista kuluttajien elämäntapoihin. Pokerinpelaaminen on yhä trendikäs ja mediaseksikäs harrastus, jota voi harrastaa niin kaveripiirien olohuoneissa kuin myös verkossa kotoa käsin pelaillen.