Klassinen peli Pac-man

Englanninkielen lausunta kun on hiukan kummallista, alunperin Pac-man-pelin nimi Japanissa oli kirjoitusasultaan Puck Man, mutta järki esti tämän sanan maalaamiseen pelikoneisiin nuorison hauskuttamiseksi englanninkielisissä maissa.

Pelin nimen modifiointi olisi ollut hiukan liian helppoa. Tuloksena ainakin suomalainen lausuu nimen automaattisesti oikein, vokaali on nimenomaan A eikä Ä niin kuin englanninkielen sana ”pack” lausuttaessa. Toisaalta kiekko eli ”puck” kuvaa hyvin pelin päähenkilöä, keltaista pyörylää.
Pelin tarkoituksena on syödä pisteitä ja hedelmiä sokkelosta Pac-man hahmolla, ja vältellä neljää haamua jotka puolestaan yrittävät syödä keltaisen sankarin.

Peli poikkesi hauskasti siihen asti suosituimmista kolikkopeleistä jotka enimmäkseen jäljittelivät Space Invadersia: pelin suunnittelijan tarkoitus oli tehdä peli joka saisi tytöt pelaamaan. Tyypillisenä nörttinä pelin suunnittelija Toru Iwatani ei tiennyt ilmeisesti naisista mitään, mutta oli kuullut huhuja että naiset pitävät makeisten syömisestä joten tästä tuli pelin teema. Pelistä sukeutui välittömästi hitti kummankin sukupuolen pelaajien keskuudessa.

Pacman on esiintynyt muun muassa Googlen logossa pelin täytettyä 30 vuotta vuonna 2010. Minipeliä voi pelata tässä: https://www.google.com/doodles/30th-anniversary-of-pac-man.